Дієта при алкогольній хворобі частина 2
Дієта при алкогольній хворобі частина 1
Симптоми, пов’язані з дефіцитом поживних речовин, можуть проявлятися дуже сильно вже в перші дні після настання стриманості. Зміна звичок живлення є довгостроковим процесом, і його результати з’являться не відразу. Способом швидкого заповнення дефіциту поживних речовин є алкогольна детоксикація. Детоксикація ефективно усуває симптоми дефіциту поживних речовин. Вона дозволяє вирівняти рівень мінералів і макроелементів за один день і вивести організм з надмірної кількості алкоголю і його метаболитов.
Розлади харчової поведінки викликають часті рецидиви і невдачі в терапії залежності
Професійна алкогольна детоксикація в домашніх умовах дозволяє благополучно розірвати алкогольний ланцюжок і забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами. Ознакомтесь з нашою пропозицією!
Чому алкогольна залежність повертається?
Відповідь на це питання дуже складена і, ймовірно, є матеріалом для окремої статті. Однією з можливих причин може бути неправильна дієта алкоголіка.
Одним з механізмів рецидиву залежності в результаті неправильного харчування є недостатній синтез нейромедіаторів в головному мозку. Найбільш відомими нейротрансмітерами є дофамін і серотонін. Звичайно це результат поєднання стриманості і неправильного харчування. Алкоголь є сильним чинником, що викликає вивільнення нейротрансмітерів в головному мозку, тобто дофаміну і серотоніна. Недолік алкоголю в організмі, дефіцит вітаміну В і фолієвої кислоти викликають зниження синтезу і секреції нейромедіаторів, що примушує хворого відчувати сильну потребу дотягнутися до пляшки і заповнити ці недоліки.
Другий механізм гіпоглікемія, викликана стриманістю. Хвора людина під час реабілітації відчуває неприємні симптоми, викликані низьким рівнем цукру в крові. Тоді у нього з’являється набагато більше бажання дотягнутися до пляшки. Алкоголь перетвориться в організмі в глюкозу, тому вживання алкоголю підвищує його рівень в крові, що усуває симптоми гіпоглікемії.
Цілі і роль дієти під час реабілітації
Правильне харчування грає надзвичайно важливу роль на кожній стадії залежності. Зокрема, це має вирішальне значення у пацієнтів, початкуючих лікування, – після детоксикації від алкоголю і початку стриманості. Іноді можна визначити ефективність психотерапії і фармакотерапії. Основними цілями правильного харчування при алкоголізмі є заповнення дефіциту нейромедіаторів в головному мозку, поліпшення психічного стану, підтримка стриманості пацієнта і зниження тяги до алкоголю.
Підвищений вступ білків (так звана високобілкова дієта) викликає збільшення синтезу нейротрансмітери в головному мозку, що є результатом доповнення амінокислот – Тирозину і триптофану. Завдяки цьому знижується тяга до алкоголю; відбувається стабілізація настрою, полегшення страхів і поліпшення сну. Однаковий ефект провокує нормалізацію рівня цукру в крові. Крім того, з підвищеним вступом полиненасыщенных жирних кислот покращує роботу печінки.
Що є після алкогольної абстиненції? Чого слід уникати? Правильна дієта алкоголіка
Загальне правило просте – якомога менше простих цукрів і оброблених харчових продуктів. Правильне харчування означає, що солодощі, шкідлива їжа і білий хліб виключаються відразу. Так що ж поїсти? Раціон пацієнтів під час терапії, після алкогольної детоксикації, повинен містити продукти, багаті білком, складними цукрами і полиненасыщенными жирними кислотами.
Джерелами білку є м’ясо, риба, яйця, соєві боби і бобові. Білий хліб і булочки слід замінити хлібом з борошна грубого помелу, те ж саме торкається макаронних виробів. Правильна гідратація дуже важлива – пити не менше двох літрів води в день, вводячи в раціон супи. Мета полягає в тому, щоб забезпечити їжу як можна великою кількістю поживних речовин, які організм зможе використати для регенерації під час реабілітації від алкоголю.
Спеціалізований наркологічний центр “Позитив”
🔹 Лікування алкоголізму
🔹 Лікування наркоманії
🔹 Лікування игромании
🔹 Екстрене медичне транспортування
ncpositiv@gmail.com – для клієнтів